Прецедентна практика Європейського суду з прав людини щодо проблем ефективності правової допомоги - Paskar, Aurika (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, видавництво "Право", 2021)
Ефективність правової допомоги є однією з конвенційних гарантій справедливого судового розгляду, метою якої є забезпечення можливості реалізації права особи на судовий захист. в ході багаторічної практики застосування та тлумачення конвенційних положень ЄСПЛ розробив мінімальні стандарти права особи на отримання правової допомоги: доступ до правової допомоги на початкових стадіях провадження, ефективність та професійність правової допомоги, обов’язок держави забезпечувати якість правових послуг, право особи вільно обирати захисника тощо. Надання ефективної правової допомоги є одним із пріоритетних напрямків діяльності адвокатури, що передбачає підвищення професійного рівня та належної мотивації адвокатів.
Keywords: правова допомога; судочинство; стандарти правової допомоги