Поняття, сутність та значення порядку для проведення судового засідання - Ostafiichuk, Liudmyla (My University, 2018)
Статтю присвячено інституту порядку при проведенні судового засідання, сутність якого складає поведінковий блок, який у процесуальному законодавстві України відображений у положеннях про добросовісне користування учасниками процесу своїми правами і обов’язками. З’ясовано, що порядок у судовому засіданні містить об’єктивні та суб’єктивні елементи. До об’єктивних відносяться наявність закону, норми, правила (регулятор поведінки). До суб’єктивних, – психологічні (психофізичні умови життя, виховання), ідеологічні (соціальне середовище, біологічний та соціальний стан, тощо), моральні (моральний розвиток особистості, совість, почуття обов’язку та багато іншого). Доведено, що порядок при проведенні судового засідання – це встановлений процесуальним законодавством певний ритуал поведінки у суді, який спрямований на забезпечення створення належних умов для розгляду судових справ, належного впливу судового розгляду на громадян, виховання поваги до суду, утвердження незалежності судової влади.
CONCEPT, NATURE AND SIGNIFICANCE OF MEETING FOR COURT
Keywords: суд; суддя; порядок у судовому засіданні; забезпечення порядку у судовому засіданні