Професія вихователя: від Фребеля до сучасного Стандарту - Рудницька-Юрійчук, Ірина Романівна (Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, 2025)
У статті проаналізовано генезу та еволюцію професії вихователя, простежено ключовіетапи її становлення –від філософського обґрунтування до інституціоналізації в умовах державної системи.Дослідження акцентує увагу на фундаційній ролі Фрідріха Фребеля та його моделі «Дитячий садок»(Kindergarten) (1840 р.), яка вперше визначила дошкільний вік як самоцінний етап. Розкрито сутність гуманістичної парадигми «вихователя-садівника», що змінила роль дорослого з авторитарного «скульптора»на «дбайливого провідника», який створює умови для саморозвитку дитини через гру та використання «Дарів»(Spielgaben). Визначено перші професійні вимоги до фахівця (моральні, естетичні, дидактичні) та показано, як Фребелівські курси (включно з Київським Фребелівським жіночим інститутом) заклали основи систематичної підготовки кадрів та надали професії академічної легітимності.У роботі простежено кардинальну трансформацію професії в радянський період. Доведено, що масове розширення мережі дитячих закладів було спричинене соціально-економічною необхідністю (забезпечення жіночої праці), що зумовилозамінуфребелівської ідеї «вільного розвитку»на функцію ідеологічного провідника та організатора колективу. Проаналізовано уніфіковану радянську систему підготовки кадрів, яка забезпечила масовість, але підпорядкувала професію жорсткій стандартизації та програмовому навчанню.Стаття підкреслює, що сучасний професійний стандарт, попри історичні трансформації, продовжує спиратися на ключові фребелівські принципи, підтверджуючи історичну значущість його внеску.
Keywords: вихователь-садівник; генеза професії; Дари Фребеля (Spielgaben); Дитячий садок (Kindergarten); професіоналізація; радянська дошкільна освіта; Фрідріх Фребель