Актуальні дослідження стресу та ментального здоров’я в робочому середовищі - Поправко, Ліза Павлівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглянуто поняття психологічного, ментального здоров’я; описано та досліджено взаємозв’язок між рівнем стресу та психологічним благополуччям працівників організацій. У роботі розглянуто основні стресові чинники, що впливають на ментальне здоров’я, а також оцінюється ефективність різних стратегій подолання стресу. У теоретичній частині проаналізовано сучасні концепції стресу та його вплив на психологічне здоров’я, зокрема в організаційному середовищі. Емпірична частина містить результати дослідження, проведеного серед працівників різних структур у м. Чернівці, із використанням низки валідних методик, зокрема CISS, модифікованої шкали BBC-SWB та інших. Результати дослідження дозволяють запропонувати рекомендації для покращення умов праці, управління стресом та підтримки психологічного здоров’я, що сприяє створенню комфортного і продуктивного робочого середовища.
Keywords: стрес; ментальне здоров'я; копінг-стратегії; робоче середовище