ЕФЕКТ РОЗГАЛЬМУВАННЯ В МЕРЕЖІ: МОТИВАЦІЙНІ ФАКТОРИ, ЙМОВІРНІ НАСЛІДКИ - Чаплак, Ян; Чуйко, Галина (Prague: Publishing house Education and Science s.r.o., 2026)
У сучасному інформаційному суспільстві його технологічний розвиток передбачає, що для кожної людини, в якої є Інтернет, всесвітня електронна Мережа з її незліченими можливостями та інформаційним полем доступна. Тобто за бажанням чи необхідністю кожен може увійти до Мережі. Проте, потрапивши до Мережі, людина несподівано відчуває незвичну свободу та можливості, відсутні у реальному житті, ніби перебуваючи в іншому просторі та часі. Це урешті змінює поведінку людини, вона стає менш відлюдькуватою, більш розкутою та втрачає стриманість та відповідність соціальним і моральним нормам. Тобто людина перестає поводитися так, як у реальному житті, вона змінюється, причому в Інтернет-просторі проявляється більшість тих її рис і особливості, які у дійсності приховані чи активно подавляються. Це явище у психології було назване ефектом розгальмування в Мережі, причому вживання слова «ефект» означає певну стереотипність, повторюваність, автоматичність такої поведінки, необтяженої серйозними роздумами про те, як потрібно, можна чи зобов’язана поводитися людина.
Keywords: психологічні ефекти, ефект розгальмування в мережі