ПЕРСПЕКТИВИ ТА СТАН ТОПОГРАФО-ГЕОДЕЗИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕРИТОРІЇ ГОРОДЕНКІВСЬКОЇ ТГ КОЛОМИЙСЬКОГО РАЙОНУ - Соломенко, Данііл Валерійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021)
Проблемою картографо-топографічного забезпечення України, є старіння інформації на топографічних картах та планах. Окрім того, основними матеріалами при проведенні значного комплексу різноманітних кадастрових, землевпорядних, містобудівних, геологорозвідувальних, менеджерських заходів є плани та карти місцевості, створювані у результаті проведення різноманітних топографо-геодезичних робіт. Для забезпечення зазначених видів діяльності необхідні топографічні карти різного масштабного ряду, зокрема масштабів 1:500, 1:1 000,1:2 000. За технологією отримання топопланів, необхідно забезпечити високої точності визначення планово-висотних координат опорних точок від 10 до 40 см при розрідженій (5 000 - 10 000 м) державній геодезичній мережі. За основу топознімань будь-якого масштабу береться пункти Державної геодезичної мережі, вона створюють сукупність пунктів, котрі рівномірно розміщені на території України й закріплених на місцевості відповідними центрами, які забезпечують їхнє збереження у плановому й висотному відношенні протягом тривалого періоду. Крім того, мережа служить основою встановлення єдиної геодезичної системи координат й висот на території України (УСК-2000 та WGS- 84), картографічного та геодезичного забезпечення її територій і забезпечує ведення інших різновидів діяльності.
Keywords: ТОПОГРАФО-ГЕОДЕЗИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, СИСТЕМИ КООРДИНАТ