ІНТЕРНЕТ-ЗАЛЕЖНІСТЬ В УЧАСНИКІВ КОМП’ЮТЕРНИХ ІГОР - Нагорняк, Олександр Вікторович (My University, 2023)
Віртуальний світ інтернету нині є невід’ємною частиною життя сучасної людини. Інтернет дозволяє нам з легкістю спілкуватися, знаходити інформацію, розважатися та навіть заробляти гроші. Однак, залежність від інтернету, зокрема від комп’ютерних ігор, стала серйозною проблемою нашого часу. За даними досліджень, до 10% населення світу страждає від інтернет-залежності. Це становить серйозну загрозу для фізичного і психічного здоров'я людей, особливо молодих людей. Одним з головних факторів, що призводять до інтернет-залежності, є доступність інтернету та розвиток технологій. Інтернет став необхідним інструментом у нашому житті, і ми використовуємо його для всього, від розваг до роботи та навчання. Однак, коли використання Інтернету стає надто інтенсивним, воно може стати проблемою. Дослідження проблеми інтернет-залежності проводять вчені з різних галузей науки, такі як психологія, психіатрія, соціологія, антропологія, інформаційні технології та інші. Серед провідних науковців, які досліджують проблему інтернет- залежності, можна назвати Кімбера Браунлінг – американська психологиня, яка є засновницею першого центру з лікування інтернет-залежності; Марк Гріффітс – британський психолог, який провів численні дослідження в галузі інтернет-залежності та ігрової залежності; Девід Фан – американський психолог, який досліджує взаємозв'язок між інтернет-залежністю та психічними розладами; та інші. Дослідження проводяться в різних країнах світу, таких як США, Великобританія, Китай, Японія, Південна Корея та інші, що свідчить про серйозність проблеми інтернет-залежності та її глобальний характер. Українські науковці також досліджують проблему інтернет-залежності. Наприклад, дослідження у галузі інтернет-залежності проводять в Києво- Могилянській академії, Національному університеті "Острозька академія". Метою кваліфікаційної роботи є дослідження інтернет-залежності в учасників комп’ютерних ігор, визначення її причин та наслідків, а також розробка рекомендацій для попередження та лікування даного виду залежності. У нашій роботі використані різноманітні методи дослідження, такі як анкетування, тестування за допомогою психодіагностичних методик, статистичний аналіз тощо. Результати дослідження допоможуть розкрити сутність проблеми інтернет-залежності в учасників комп’ютерних ігор, а також дозволять розробити ефективні рекомендації для її попередження та лікування. Об’єктом дослідження стало явище інтернет-залежності. Предметом, визначеним у кваліфікаційні роботі є проблема інтернет- залежності саме в учасників комп’ютерних ігор.
Keywords: інтернет-залежність; адиктивна поведінка; соціальні аспекти інтернет-залежності; ментальне здоров'я; юнацький вік