Соціальна відповідальність бізнесу: сутнісно-теоретичні та програмні аспекти - Lopashchuk, Inna (My University, 2024)
У статті визначено, що на сьогоднішній день основою виживання та продовження розвитку бізнесу, забезпечення його конкурентоспроможності та поступу до сталого розвитку є соціальна відповідальність. Проведено аналіз сучасних сутнісно-теоретичних та програмних аспектів соціальної відповідальність бізнесу. Підтверджено, що передова вітчизняна та зарубіжна практика господарювання підтвердила мож-ливості отримання безлічі переваг та вигід соціально відповідальним бізнесом у всіх сферах діяльності. Визначено, що поняття соціальної відповідальності бізнесу та корпоративної соціальної відповідальності взаємозамінними, оскільки вони описують концепцію ведення бізнесу на всіх рівнях управління з використанням тотожних принципів, методів та інструментів. Також виокремлено, що від початку широкомасштабної агресії росії акценти розуміння змісту соціальної відповідальності бізнесу (як формату взаємовідносин між стейкхолдерами та виконання зобов’язань перед ними, як елементу корпоративної стратегії, як ключової потреби бізнесу, як чинника забезпечення конкурентоспроможності та інструмента досягнення сталого розвитку) збереглись у наукових дослідженнях, проте окремі з аспектів СВБ (етичність поведінки, ділова репутація та комплаєнс, відсутність компромісу з боку суспільства для невідповідальних підприємств, волонтерство, розширення зон відповідальності стейкхолдерів, домінування моральних мотиваторів соціально відповідальної поведінки та готовність до фінансових втрат, стратегічний погляд на соціальну відповідальність бізнесу, довгостроковий тренд бачення її результатів) розглядаються дослідниками як чинники, що свідчать про набуття українським бізнесом людського обличчя, який виявляє високу готовність до створення спільних цінностей шляхом розвитку ключових сфер сталого розвитку (знань та інновацій, зайнятості, соціальної інклюзії, зелених технологій, економіки замкненого циклу)
Keywords: соціальна відповідальність бізнесу; сталий розвиток; стратегія соціальної відповідальності бізнесу; принципи соціальної відповідальності бізнесу