Хронологічні маркери Рідківецького археологічного комплексу VIII–X ст. - Калініченко, Віталій; Пивоваров, Сергій (Дрогобич: Видавничий дім «Гельветика», 2022)
Анотація. Мета дослідження – стаття присвячена аналізу археологічних матеріалів, виявлених під час дослідження Рідківецького археологічного комплексу VIII–X ст. на Буковині. Ця пам’ятка характеризується своєрідністю, різноманітністю та нестандартністю культури Раннього Середньовіччя на теренах Пруто-Дністровського межиріччя. Методологію дослідження склали принципи історизму, системності й наукової об’єктивності. Теоретико-методологічний інструментарій складають загальнонаукові (реконструкція, синтез, класифікація, логічний), конкретно-історичні (структурний аналіз, проблемно-хронологічний, порівняльний, синхронний, критичний), типологічний та ретроспективний методи пізнання. Наукова новизна – проаналізовано різні категорії знахідок, які є хронологічними маркерами і дають змогу більш точно датувати період існування Рідківецького поселення. Водночас ці маркери (знаряддя праці, предмети озброєння, побутові речі та прикраси) уможливлюють проведення датування інших слов’янських поселень у Карпато-Балканському регіоні. Особливе значення серед них належить прикрасам: лунницям, скроневим кільцям, деталям поясної гарнітури, персням, медальйонам-підвіскам тощо. Висновки – виявлені під час розкопок слов’янського поселення біля с. Рідківці археологічні матеріали дали можливість отримати якісно нову інформацію про населення регіону в VIII–X ст. Передовсім вдалося з’ясувати, що у слов’янських жителів регіону існувала не тільки чорна металургія, а й розвивалася ковальська справа. Знайдені рештки кузні й різноманітний асортимент залізних виробів із поселення засвідчує європейський рівень розвитку місцевого ковальства. Водночас матеріали з пам’ятки, зокрема прикраси, свідчать про тісні економічні зв’язки його населення із Подунав’ям та Великою Моравією. Виявлені й проаналізовані категорії речей, на нашу думку, є хронологічними маркерами, уможливлюють більш точне датування періоду існування Рідківецького поселення. Крім того, проаналізовані хронологічні маркери допомагають здійснити датування суміжних слов’янських поселень у Карпато-Балканському регіоні. Вивчення поселення у Рідківцях планується продовжити в майбутньому, що дасть змогу відповісти на низку питань соціально-політичного та культурного розвитку населення регіону у VIII–X ст. Summary. The purpose of the research is to analyze archeological materials discovered during the research of Ridkivtsi archeological complex of VIII–X centuries in Bukovyna. This settlement impresses with the originality, diversity and non-standard culture of the Early Middle Ages in the Prut-Dniester interfluve, unlike other settlements of this period in the region. The methodology of research consisted of the principles of historicism, systematicity and scientific objectivity. Theoretical and methodological tools are general scientific (reconstruction, synthesis, classification, logic), specific historical (structural analysis, problem-chronological, comparative, synchronous, critical), typological and retrospective methods of cognition. Scientific novelty: different categories of finds are characterized, which are chronological markers and allow more accurate dating of the period of existence of the Ridkivtsi settlement. In addition, the analyzed chronological markers allow dating of adjacent Slavic settlements in the Carpathian-Balkan region. These include tools, weapons, household items and jewelry. Of particular importance is the last category of finds, which includes lunulae, temple rings, details of the belt set, rings, medallions, pendants, etc. Conclusions: archaeological materials discovered during the excavations of the Slavic settlement near the village of Ridkivtsi allowed to obtain qualitatively new information about the population of the region in the VIII–X centuries. First of all, it was found out that the Slavic inhabitants of the region not only had ferrous metallurgy, but also developed blacksmithing. The found remains of a smithy and a wide range of iron products from the settlement testify to the European level of development of local blacksmithing. At the same time, the materials from the settlement, in particular the decorations, testify to the close economic ties of its population with the Podunavlje and Great Moravia. Identified and analyzed categories of things, in our opinion, are chronological markers and allow us to more accurately date the period of existence of Ridkivtsi settlement. In addition, the analyzed chronological markers allow dating of adjacent Slavic settlements in the Carpathian-Balkan region. The study of the settlement in Ridkivtsi is planned to continue in the future, which will answer a number of socio-political questions.
Chronological markers of Ridkivtsi archaeological complex in VIII–X centuries
Keywords: археологічні дослідження; Буковина; предмети озброєння; озброєння; Рідківецький археологічний комплекс; хронологічні маркери; матеріальна культура; прикраси; ювелірні вироби