Жебчук М.В. Значення історії як навчального предмету в сучасній освіті України - Жебчук, Мар'яна Василівна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню ролі та значення історії як навчального предмета в сучасній системі освіти України. У роботі розглянуто теоретичні засади викладання історії, проаналізовано нормативно-правову базу та сучасний стан викладання дисципліни. Визначено ключові аспекти впливу історичної освіти на формування національної ідентичності, розвиток критичного мислення та виховання громадянської відповідальності здобувачів освіти. Об'єкт дослідження: процес викладання історії в закладах середньої освіти України. Предмет дослідження: значення та функції історії як навчального предмета в контексті сучасних освітніх викликів. Методи дослідження: аналіз, синтез, порівняння, систематизація, педагогічне спостереження, узагальнення. Отримані результати можуть бути використані вчителями історії, методистами та фахівцями у сфері освітнього менеджменту.
Zhebtchuk M.V. The Importance of History as a School Subject in Modern Education of Ukraine
Keywords: історія; освіта; навчальний предмет; національна ідентичність; критичне мислення; методи викладання