Гурів В.В. Актуальність теорії зіткнення цивілізацій С. Хантінгтона в сучасних геополітичних реаліях - Гурів, Володимир Васильович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Завершення холодної війни в листопаді 1989 р. та розпадом Радянського Союзу в грудні 1991 р. ознаменував новий період в міжнародних відносинах. В 1996 р. С. Хатінгтон написав «Теорію зіткнення цивілізацій», в цій теорії розглядається аналіз конфліктів на ґрунті: релігії, культури та ідеології. Також в цій теорії зазначається геополітичні конфлікти між Заходом та православним Сходом (Росія проти Заходу), напруженість між Заходом та ісламським світом, і також роль цивілізаційної ідентичності в міжнародних відносинах.
Keywords: зіткнення цивілізацій; Семюель Хантінгтон; геополітика; міжнародні відносини; цивілізаційна ідентичність