ВИКОРИСТАННЯ ГІС ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ АНАЛІЗУ ТЕРИТОРІЇ (НА ПРИКЛАДІ КЕЛЬМЕНЕЦЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ) - Олійник, Денис Олександрович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021)
Аналізуючи останні десятиліття стан геодезичного забезпечення для потреб держави та суспільства через ряд відомих причин викликає сильне занепокоєння. Завдання добудови та розвитку державної геодезичної мережі досить часто виникає нині, врахувавши, практично, відсутність робіт по добудові мережі та відновленню її протягом довгого часу. Як наслідок це пов’язано з відсутністю збережених геодезичних пунктів ДГМ. Через це, важливим є потреба у проектуванні та добудові геодезичних мереж, що буде використовуватись як основа для створення топографічних планів і карт. Сьогодні існує декілька офіційних сайтів та геопорталів з інформацією про місце розташування пунктів ДГМ та фізикогеографічні характеристики території досліджень. Завдяки таким геопорталам можна здійснювати моніторинг, рекогностування місцевості, попереднє проектування пунктів, визначення між ними видимості і т. д. Саме тому дана робота та проведене дослідження є досить актуальним.
Keywords: ГЕОДЕЗИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ДГМ