Лідери українського руху на Буковині. Порівняння ідейних переконань та діяльності С. Смаль-Cтоцького і М. Василька. - Dobrzhanskiy, Oleksander (Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2021)
Мета дослідження – з’ясувати ідейні переконання, методи політичної діяльності та взаємини лідерів українського національного руху на Буковині початку ХХ ст. С. Смаль-Стоцького та М. Василька. Методологічну основу дослідження ста- новлять просопографічні підходи до вивчення минулого, як історії окремих людей, які ма- ють свої індивідуальні якості та взаємодіють з оточуючим світом. Важливе значен- ня також мають методи історичної компаративістики. Наукова новизна полягає в тому, що вперше на науковому рівні зроблено порівняння життєвого шляху, ідейних пе- реконань та діяльності двох найвизначніших постатей українського національного руху на Буковині початку ХХ ст. С. Смаль-Стоцького та М. Василька.
Keywords: Буковина, український національний рух, С. Смаль-Стоцький, М.Василько