Взаємозв’язки українського і молдавського календарно-обрядового фольклору та їх вивчення в ЗЗСО - Рижак, Вікторія Романівна (My University, 2024)
У науковій роботі описано давні фольклорні і культурні українсько-молдавські взаємозв’язки, що були закладені нашими народами й висвітлені у працях родини Хиждеїв та інших науковців, які працювали по обидва боки кордону. Проаналізовано сучасні записи українського фольклору півночі Молдови, які були зафіксовані вже на початку ХХІ століття науковими працівниками відділу фольклористики Інституту народознавства НАН України Н. Пастух і О. Харчишин. З’ясовано спільні й відмінні аспекти їх сучасного побутування і функціонування в межах півночі Молдови і Буковини. Висвітлено методику вивчення календарно-обрядової поезії у 6 класі ЗЗСО.
Interrelations of Ukrainian and Moldovan calendarritual folklore and their study in the ZZSO
Keywords: родина Хиждеїв; аграрна колядка; обряд Коза; гайдуцька пісня; веснянка; гаївка; гейкання; постова пісня; календарно-обрядова поезія