Анди - Кирилюк, Сергій; Поп'юк, Яна (Видавництво Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2026)
У виданні висвітлено особливості природи гірської системи Анд – найдовшої гірської системи суходолу та однієї з найактивніших ділянок Тихоокеанського вог-няного кільця. Розглянуто історію відкриття й дослідження Анд, геологічну будову, історію формування рельєфу, кліматичні умови, внутрішні води, ґрунти, рослинний і тваринний світ. Увагу приділено вулканізму, сейсмічності, висотній поясності, при-родним ресурсам та регіональним відмінностям Північних, Центральних і Південних Анд. Подано характеристику найвідоміших вулканів, гірських вершин, пустель, льодовиків і природних комплексів регіону. Для студентів географічних факультетів, які навчаються за спеціальностями «Географія», «Середня освіта (Географія)» і «Науки про Землю», учителів, краєзнав-ців і всіх, хто цікавиться фізичною географією, геологією та природою Південної Америки.
Keywords: Анди; Фізична географія