Судовий захист права особистої автономії людини. - Ostafiichuk, Liudmyla (ПВКФ "Технодрук", 2019)
ЄСПЛ у своїй практиці систематично оперує категорією особистої автономії як основоположною цінністю і принципом права. Особиста автономія в практиці ЄСПЛ – це свобода від примусу, свобода самовизначення, і свобода вибору правових засобів реалізації власних інтересів. Сюди входить право на самоідентифікацію, можливість розвивати емоційні, сексуальні та інші взаємини з іншими особами. В тезах доповіді розглянуто декілька таких прикладів. Також, звернуто увагу, що застосування практики або посилання на рішення ЄСПЛ в судових рішеннях повинні бути юридично обґрунтованими та використовуватися в тих випадках, де існують прогалини в законодавстві держави
Keywords: права людини; практика ЄСПЛ; судове рішення; право особистої автономії людини