Сучасне побутування дитячого фольклору: фольклористичний і дидактичний аспект - Кречуняк, Ірина Юріївна (My University, 2023)
У науковій роботі розглянуто історію зародження, становлення (виокремлення) і розвиток українського дитячого фольклору; прослідковано шляхи поповнення фольклорного фонду новими текстами і віяннями, а також аспекти взаємозаміщення творів; охарактеризовано основні жанри дитячого фольклору: колискові пісні, забавлянки, заклички, примовки, лічилки, дражнилки, прозивалки, мирилки, твори, які перейшли із фольклору дорослих (колядки, щедрівки та ін.); зазначено на важливості використання творів дитячого фольклору у вихованні молодого покоління українських громадян; описано особливості мови зафіксованих текстів.
Keywords: дитячий фольклор; колискові пісні; забавлянки; заклички; лічилки; дражнилки; мирилки; прозивалки; календарні твори