ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НЕДЕРЖАВНОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ - Марич, Максим; Shuper, Anton (My University, 2021)
Стаття присвячена актуальним питанням розвитку системи недержавного пенсійного забезпечення в Україні. У роботі визначено, що можливість індивідуалізації процесу накопичення коштів на потреби пенсійного забезпечення, підвищення розміру середньої пенсії в державі та часткового розв’язання проблеми необхідності здійснення значних бюджетних витрат на фінансування дефіцитного Пенсійного фонду України обумовлює перспективність розвитку недержавних пенсійних фондів (НПФ) в межах національної пенсійної системи. Здійснено оцінку основних показників функціонування НПФ в Україні, а також досліджено найпоширеніші інвестиційні активи у структурі портфеля НПФ України протягом останніх років. Визначено заходи, що забезпечать розширення географії та підвищення результативності функціонування мережі НПФ в Україні.
Keywords: недержавне пенсійне забезпечення; пенсійні внески; пенсійні активи; пенсійні заощадження; НПФ; пенсійні виплати