Крок у професію. Методика навчання української мови у вищій школі : навч. посібник. - Shatilova, Nataliia; Kulbabska, Olena (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022, 2022)
Навчальний посібник відповідає поліфункційній моделі та покликаний розвивати професійні компетентності студентів, які навчаються за освітніми програмами 035.01 «Філологія (українська мова та література)» та 014.01 «Середня освіта (українська мова)» на другому (магістерському) рівні вищої освіти. Видання охоплює вісім розділів, кожен із яких містить «Дорожню карту дистанційного навчання», «Теоретичний контент» (дає змогу повторити й доповнити матеріал лекції) і «Методичний практикум» (охоплює систему традиційних та інтерактивних завдань для індивідуального й колективного виконання). Репертуар різноманітних практичних завдань забезпечує здобувачам освіти академічну свободу у виборі індивідуальної освітньої траєкторії, виформовує вміння обґрунтовувати й обстоювати власну позицію під час дискусій і соціологічних опитувань, уяскравлює творчі здібності, розвиває науково-дослідницьку компетентність у процесі підготовки до інтерактивних колоквіумів, дайджестів і круглих столів. Довідковий підрозділ посібника рекомендує основну й додаткову літературу – наукову та навчальну, корпус навчально-методичних посібників і лексикографічних праць (із-поміж них значна кількість інтернет-джерел). Автори зробили акцент на ефективній організації самостійної роботи магістрантів, що має на меті розвивати їхнє критичне мислення, мовнокомунікативні компетентності, «м’які» навички. Для магістрантів, аспірантів, викладачів закладів вищої та фахової передвищої освіти, які навчають української мови як рідної, державної або іноземної.
A step into the profession. Methods of teaching the Ukrainian language in higher education: a study guide
Keywords: Українська мова; методика викладання української мови у ЗВО; інтерактивне навчання; професіограма фахівця-філолога; принципи, форми, методи, прийоми і засоби навчання української мови у ЗВО