ВПЛИВ КОМІСІЙНИХ НАДХОДЖЕНЬ НА ФОРМУВАННЯ ДОХОДІВ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ - Жаворонок, А.; Вікнянська, А.; Савчук, Д. (Інфраструктура ринку, 2020)
У статті досліджено питання підвищення збільшення питомої ваги комісійних надходжень у загальній структурі доходів банківських установ. Здійснено моделювання впливу зміни обсягів комісійних надходжень банків на загальний розмір їх доходів на основі дослідження зв’язку між зазначеними показниками шляхом використання кубічної однофакторної регресійної моделі, що дасть можливість диверсифікувати портфель банківських послуг для захисту банку від кризових явищ на фінансовому ринку й прийняти ефективні управлінські рішення. В результаті виявлено значний вплив зростання обсягу комісійних доходів на загальний рівень доходів комерційних банків і сильну еластичність (ECI(I) > 1) між ними, тобто приріст комісійних доходів банків в Україні має значний вплив на зростання загального обсягу їх доходів. Це дало змогу зробити висновок про підвищення ролі комісійних надходжень у за
Keywords: банківська система, банківські операції, комісійні надходження, системний підхід, моделювання, портфель банківських послуг.