Політична участь громадян України у системних трансформаціях перехідного періоду - Ротар, Наталія (Рута, 2007)
У монографії здійснено аналіз логіки електоральних циклів в Україні в контексті формування трьох основних моделей участі громадян у політичних процесах – електоральної, дискурсивної і протестної. Автор акцентує увагу на зміні парадигми політичного, соціального та економічного розвитку українського суспільства початку 90-х років ХХ ст., що відкрила перед громадянами України можливість автономної участі у процесах політичного управління, які, згідно з логікою демократичного правління, набули циклічного характеру. Досліджена специфіка формування, функціонування та перспективи еволюції політичної участі громадян України з позицій англо-американської традиції вивчення електорального циклу як процесу від виборів до виборів.
Keywords: політична участь, електоральний цикл, системні політичні трансформації, протестна модель політичної участі, електоральна модель політичної участі, дискурсивна модель політичної участі, діалогова форма політичної участі