КАТЕГОРІЯ ЧАСУ В БІБЛІЇ - Голобородько, Василь Дмитрович (My University, 2025)
Проблема вивчення часу у Біблії актуальна, оскільки він у Святому Письмі має насамперед аксіологічний смисл. Водночас ця наукова проблема не часто привертала увагу науковців, які зазвичай зосереджувалися на окремих темпоральних категоріях (минуле, майбутнє, тимчасове тощо). Метою дослідження є розгляд часу як однієї з фундаментальних категорій у біблійній картині світу, що на рівні співвідношення тимчасового й вічного є визначальним в християнській сотеріології. Для досягнення мети у роботі поставлено наступні дослідницькі завдання: - прослідкувати розвиток уявлень про час в історичній динаміці; - виявити особливості та аксіологічний зміст старозавітного погляду на час; - проаналізувати концептуальний зміст різних аспектів часу у Новому Завіті.
Keywords: Біблія, час, вічність, темпоральні категорії.