Аналіз впливу міжнародних логістичних коридорів на розвиток транспортної інфраструктури України - Зрибнєва, Ірина (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою дослідження є всебічне вивчення впливу міжнародних логістичних коридорів на розвиток транспортної інфраструктури України та їх стратегічне значення для економіки країни в умовах європейської інтеграції та глобалізації. Зокрема, аналіз зосереджено на визначенні ролі цих коридорів у стимулюванні інвестицій у транспортну сферу та питаннях модернізації інфраструктури, підвищення конкурентоспроможності українських транспортних підприємств і зміцнення логістичної привабливості країни для міжнародного бізнесу. Методи. Для проведення детального аналізу впливу міжнародних логістичних коридорів на розвиток транспортної інфраструктури України було застосовано різноманітні методи, що дозволяють забезпечити точність і ефективність дослідження: економічний аналіз, статистичні методи (включено вивчення статистичних даних для оцінювання стану транспортної інфраструктури, зношеності шляхів та обсягів вантажопотоків), методи аналізу і синтезу (застосовано для узагальнення інформації з різних наукових публікацій, що стосуються міжнародних логістичних коридорів і їх впливу на транспортну інфраструктуру України). Результати. У дослідженні проаналізовано вплив міжнародних логістичних коридорів на розвиток транспортної інфраструктури України з акцентом на ключові виклики й можливості інтеграції країни в глобальні транспортні мережі. Зокрема, результати дослідження виявили, що зношеність транспортної інфраструктури України становить близько 70%, що критично впливає на ефективність перевезень і конкурентоспроможність на міжнародному ринку. Для модернізації та розвитку цієї інфраструктури необхідно залучити понад 20 мільярдів доларів інвестицій. Дослідження показало, що міжнародні логістичні коридори сприяють залученню інвестицій, модернізації транспортних шляхів і портів, а також інтеграції транспортної інфраструктури України в європейські та азійські логістичні й торгові мережі, що може призвести до зростання ВВП держави на 1–2% на рік унаслідок збільшення обсягів вантажопотоків. Отже, підвищення логістичної ефективності завдяки цим коридорам може сприяти економічному зростанню України та розширенню її експортних можливостей. Міжнародні логістичні коридори є важливим елементом глобальної економіки, забезпечуючи не лише транспорт товарів, але й сприяючи економічному зростанню, інвестиційній привабливості та взаємодії між країнами. Інвестування в розвиток інфраструктури міжнародних коридорів підвищує конкурентоспроможність українських товарів, зокрема аграрної продукції, на міжнародних ринках. Впровадження ефективних логістичних рішень може зменшити витрати на транспортування на 15–20%.
Keywords: логістика; логістичні коридори; транспортна інфраструктура; TEN-T; TRACECA; конкурентоспроможність; інвестиції; логістична ефективність