Волкова А.Р. Агентно-орієнтована модель формування військових альянсів у міжнародній системі безпеки - Волкова, Анна Романівна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Кваліфікаційна робота досліджує формування військових альянсів у міжнародній системі за допомогою мережевого аналізу та агентноорієнтованого моделювання. Пояснено механізми виникнення гігантського компонента — великої зв’язної коаліції держав, що формується через емерджентні взаємодії автономних акторів. Модель визначає ключові параметри, які впливають на структурні переходи системи безпеки та динаміку альянсів. Результати поглиблюють розуміння мережевих процесів у сфері безпеки.
Keywords: агентно-орієнтоване моделювання; гігантський компонент; міжнародна безпека; мережевий аналіз; військові альянси