ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ ЗДОРОВ’Я ТА ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ ШКОЛЯРІВ В ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ НА ПРИКЛАДІ УЧНІВ СТАРШОЇ ШКОЛИ - Чехов, Віталій (My University, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена проблемі формування культури здоров’я та здоров’язбережувальних компетенцій учнів старших класів у процесі фізичного виховання. На сучасному етапі рівень здоров’я школярів вкрай на низькому рівні, тільки 7% учнів старшої школи є практично здоровими. Водночас, основна мета сучасної школи полягає у формуванні здорової особистості, шляхом формування культури здоров’я та набуття школярами здоров’язбережувальних компетенцій. Культура здоров’я передбачає гармонійний фізичний розвиток, а однією з головних умов її формування є підвищення рівня рухової активності. Особливо важливими є знання учнів старшої школи про збереження та зміцнення власного здоров’я, тобто набуття школярами здоров’язбережувальних компетенцій. Загальновідомо, що на рівень здоров’я впливають поведінкові чинники, а отже змінюючи поведінкові чинники учнів старшої школи, формуючи культуру здоров’я та здоров’язбережувальні компетенції в процесі фізичного виховання є важливим завданням сучасної школи й вчителів фізичної культури зокрема.
Keywords: учні старшої школи, фізичне виховання, здоровий спосіб життя, культура здоров’я, здоров’язбережувальні компетенції.