Мироняк В.Ю. Вплив культурних обмінів на міжнародні відносини (на прикладі програми “Erasmus”) - Мироняк, Владислава Юріївна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У даній кваліфікаційній роботі досліджено теоретико-методологічні засади культурних обмінів як важливого інструменту сучасної культурної дипломатії. Розглянуто основні теоретичні підходи до вивчення феномену культурних обмінів та їхнього впливу на міжнародні відносини та аналізу програми «Erasmus» як дієвого механізму реалізації культурної дипломатії Європейського Союзу, що сприяє формуванню міжкультурного діалогу, поширенню європейських цінностей і зміцненню міжнародного партнерства. У роботі визначено засоби, функції та особливості здійснення культурних обмінів, а також досліджено вплив міжнародних відносин на розвиток культурної дипломатії. На прикладі участі студентів ФІПМВ Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у програмі «Erasmus» проаналізовано практичний аспект реалізації міжнародних освітньокультурних ініціатив, їхній вплив на формування професійних і комунікативних компетенцій студентів.
Keywords: культурна дипломатія; культурні обміни; міжнародні відносини; програма Erasmus; міжкультурний діалог