Лікувально-оздоровчий туризм у Європі: сучасні тенденції, проблеми та перспективи розвитку. - Грамажора, Олександра Миколаївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Бакалаврська робота присвячена дослідженню сучасних тенденцій, проблем та перспектив розвитку лікувально-оздоровчого туризму в Європі. Актуальність теми зумовлена зростаючим інтересом до здорового способу життя та популяризацією туризму, спрямованого на покращення фізичного та психічного стану людини. У роботі проведено аналіз основних напрямків розвитку лікувально-оздоровчого туризму, таких як бальнеологія, таласотерапія, аюрведа та інші. Охарактеризовано ключові фактори, що впливають на популярність цих напрямків серед туристів, включаючи географічні особливості, кліматичні умови та наявність унікальних природних ресурсів. Особливу увагу приділено вивченню проблем, що стоять перед лікувально-оздоровчим туризмом в Європі, таких як екологічні загрози, брак інфраструктури, правові та економічні бар'єри. Також розглянуто вплив глобальних подій, зокрема пандемії COVID-19, на розвиток цього сегменту туризму. У роботі визначено перспективи розвитку лікувально-оздоровчого туризму в Європі. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення маркетингових стратегій, розвитку інфраструктури та підвищення конкурентоспроможності європейських лікувально-оздоровчих курортів на міжнародному ринку. Результати дослідження можуть бути корисними для державних органів, туристичних компаній та науковців, зацікавлених у розвитку лікувально-оздоровчого туризму в Європі.
Keywords: лікувально-оздоровчий туризм, Європа, медичний туризм, розвиток, туризм.