Бібліотечна справа в західних областях УРСР (1939-1991 рр.). - Шилюк, Олег (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2015)
У дисертації на основі широкого кола джерел комплексно вивчено історію становлення та розвитку бібліотечної справи в західноукраїнських областях у 1939-1991 рр. Запроваджено до наукового обігу низку неопублікованих джерел, які дали змогу розкрити особливості діяльності книгозбірень в областях західноукраїнського регіону. У роботі охарактеризовано особливості формування та розвитку мережі масових бібліотек та їх вплив на суспільну думку, культурне життя регіону. З’ясовано характер та особливості діяльності відомчих бібліотек у краї. Проаналізовано форми і методи діяльності книгозбірень західноукраїнських областей. Значну увагу в роботі приділено висвітленню діяльності навчальних закладів з підготовки бібліотечних працівників та вивченню становлення й особливостей діяльності системи підвищення кваліфікації бібліотекарів. Особлива увага приділена розкриттю основних тенденцій організації та тематичної спрямованості фондів книгозбірень, запровадженню цензури в бібліотечну справу регіону.
Keywords: Бібліотечна справа; Історія України; Бібліотечна цензура; Радянізація