Захист прав споживачів у цифровому середовищі: виклики та перспективи. - Hudyma, Mariia (My University, 2024)
Наукова публікація фокусується на питаннях правового захисту прав споживачів в умовах розвитку цифрової економіки України та акцентує увагу на необхідності удосконалення чинного законодавства щодо захисту прав споживачів у зв’язку з цим. У дослідженні відзначається, що цифровізація економіки та активне інтегрування цифрових технологій у функціонування сучасного бізнесу суттєво змінюють природу споживчих відносин, ставлячи споживача у вразливе становище. Це підриває його право на безпеку, інформацію та справедливі умови правочинів через когнітивні помилки, викликані браком цифрової освіти, онлайн-шахрайство, недобросовісні комерційні практики, маніпуляції через цифрові технології, структурну складність ринків, що призводить до апатії споживачів та необдуманих рішень через обмеженість вибору або його ілюзію, накопичення персональних даних із ризиком їх неналежного використання тощо. Для захисту прав споживачів вкрай необхідною є відповідна законодавча база, яка враховує всі сучасні цифрові виклики та з ціллю ефективного захисту трансформує покладений на споживачів обов’язок самостійно захищатися від несправедливих практик і недоліків ринку у відповідальність суб’єктів господарювання за справедливу діяльність на ринку. Аналіз нового закону про захист прав споживачів (Закон України від 10.06.2023 року № 3153-IX) дав можливість дійти висновку, що на сьогодні простежується суттєве зміцнення захисту прав споживачів. Закон запроваджує передові стандарти Європейського Союзу, охоплюючи такі важливі сфери, як права споживачів у електронній комерції, продаж товарів із цифровим контентом, а також економічні права покупців харчових продуктів та інших категорій товарів, забезпечуючи сучасний рівень безпеки та прозорості. При цьому наголошено, що стратегічний вектор перебудови системи захисту прав споживачів, зорієнтований на європейські стандарти в умовах цифрових трансформацій, є очевидним. Однак незважаючи на позитивні зрушення у сфері захисту прав споживачів, подальші кроки повинні бути спрямовані на практичну реалізацію реформ та перевірку їхньої ефективності у сучасних умовах.
Keywords: споживач; захист прав; цифрове середовище; ивільно-правова відповідальність; вразливість