Проблемно-тематичний аспект письменницької творчості Володимира Лиса та її вивчення у ЗЗСО - Білоткач, Віталіна Олексіївна (My University, 2024)
У магістерській роботі акцентовано на творчій індивідуальності В. Лиса та його художній творчості, зокрема проаналізовано твори із збірок «Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї» (2014), «Місяць, обмитий дощем» (2017), а також сюжетно-композиційні, проблемно-тематичні аспекти, простежено образну систему роману-триптиху «Вифлеєм». У першому розділі розглянуто питання життєвої долі письменника, простежено витоки його творчих зацікавлень та впливів, що позначилося на становленні світоглядних засад та формуванні індивідуального авторського стилю. У другому розділі узагальнено здобутки В. Лиса в сучасному українському письменстві. Проаналізовано наукові публікації С. Бородіци, А. Кривопишиної, О. Гонюк, С. Підопригори, в яких розглядаються особливості жанрово-стильової манери творчості В. Лиса. Підкреслено, що більшість художніх творів письменника написано у жанрі соціально-психологічної прози та історичного роману. Третій розділ присвячений розглядові проблемно-тематичних особливостей малої прози В. Лиса. Також проаналізовано твори мемуарно-автобіографічного характеру та з’ясовано, що вони мають важливе значення щодо пізнання світогляду письменника, його характеру, вдачі, уподобань. У четвертому розділі виокремлено сюжетно-композиційні особливості роману «Вифлеєм», розкрито проблематику твору та проаналізовано систему художніх образів. У методичному розділі запропоновано модель підготовки проєкту на тему вивчення життя і творчості В. Лиса.
The subject-matter aspect of Volodymyr Lys's creative work and its study in secondary schools
Keywords: письменник; стиль; індивідуальний; роман; психологічний; образ; проблемний