ПРАВО ЛЮДИНИ НА ЗВЕРНЕННЯ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ ТА ІЗРАЇЛЮ - Krainii, Pavlo (My University, 2025)
З огляду на те що ізраїльське законодавство впродовж всієї незалежності розвивається під впливом людиноцентризму, законодавство про звернення громадян є його відображенням. Хоча система законодавства в Ізраїлі ґрунтується, в першу чергу, на загальному праві та судовому активізмі Верховного Суду Ізраїлю, кожному громадянину гарантується право на звернення. Окремий орган виконавчої влади – Державний контролер виконує функції подібно до Рахункової палати України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та контролюючих органів у фінансовій сфері. У його складі діє Офіс Омбудсмена який займається розглядом звернень громадян. Аналіз положень ізраїльського законодавства про звернення може бути корисним для українського законодавця. Так, положення Проєкту Закону України «Про звернення» (далі – Проєкт №11082) в окремих частинах є подібним до норм Закону про Державного контролера в частині гарантування права на звернення, визначення процедури подачі звернення, його розгляду, а також, можливість участі особи під час його розгляду що свідчить про вплив людиноцентристської парадигми на нормативне врегулювання права на звернення.
Keywords: Держава Ізраїль; Україна; право на звернення; Державний контролер