Бак Н.А. Видатки розвитку місцевих бюджетів в умовах війни: доцільність і можливості ефективного управління - Бак, Н.А. (Видавництво Ліра-К, 2024)
Частина публічних фінансових ресурсів України перебуває в управлінні органів місцевого самоврядування (ОМС), які уповноважені самостійно, в рамках чинного законодавства, визначати пріоритети бюджетного фінансування. Одним з успішних результатів реформи бюджетної децентралізації стала активізація зусиль ОМС щодо економічного прогресу територій, які були забезпечені, в тому числі, видатками розвитку місцевих бюджетів. Проте в умовах війни гостро постало питання про їх доцільність загалом і можливості посилення ефективності здійснення, зокрема. Автор навів аргументи щодо можливих напрямків зміни механізму управління бюджетними ресурсами країни, щоб гарантувати їх цільове використання на захист держави під час війни, при цьому зберігаючи для ОМС стимули до нарощування доходів місцевих бюджетів.
Keywords: місцеві бюджети, бюджет розвитку, бюджетний менеджмент, безпека