Дискусійні питання змісту юридичної категорії “податок” - Havrylyuk, Ruslana (Видавництво “Рута”, 2003)
Філософія як наука наук під категоріями розуміє найбільш загальні і фундаментальні поняття, що відображають істотні, всезагальні властивості та відносини явищ дійсності та пізнання. Стосовно до правових категорій А.М. Васильєв підкреслював, що “сфері явищ навколишньої дійсності відповідає у свідомості понятійна сфера уявлень людини про цю дійсність, а вузлові пункти в цій сукупності явищ об’єктивного світу відображаються (виділяються) у вузлових, найбільш загальних, глибоких абстрактних компонентах понятійної сфери - категоріях”. Тобто, зміст правових категорій детермінується не тільки об’єктивною природою правових явищ, але і нашим розумінням, баченням цієї природи. В повній мірі це стосується і наукового визначення юридичної категорії “податок”. Аналіз великої різноманітності визначень цієї категорії, що містяться в дослідженнях з фінансового права вчених постсоціалістичних держав і країн Заходу, всієї історії науки фінансового права переконує, що вся велика кількість визначень категорії “податок” вміщується в рамки давно і добре відомих основних типів розуміння права: 1) природно-правового типу; 2) філософського розуміння права; 3) юридичного позитивізму; 4) природно-позитивістського типу (соціологічного позитивізму).
Keywords: теорія податку; атомістична теорія; юридичний позитивізм; філософсько-правовий тип розуміння податку