Конституційні обов'язки людини і громадянина в загальній системі цінностей Конституції України - Білоскурська, Олена Валеріївна; Меленко, Оксана Володимирівна; Федорчук, Марина Дмитрівна (Чернівец. нац. ун-т. ім. Ю. Федьковича, 2022)
Монографія є одним з перших в Україні спеціальним дослідженням глибоких якісних змін у ціннісному потенціалі публічного права в умовах нових історичних викликів йому, найвпливовішими з яких є багатоаспектний процес підготовки України до вступу її у члени ЄС за прискореною процедурою, а також повномасштабна російсько-українська війна. У центрі уваги авторів перебуває трансформація публічного права із права держави у людське право, передусім у право громадянського суспільства та інших людиномірних спільнот. Аналізуються парадигмальні зміни доктрини і принципу верховенства права. Дослідження виконано з пізнавальних позицій антропосоціокультурного підходу до пізнання права. Для науковців, працівників правозастосовних інституцій, викладачів та студентів.
Keywords: конституційні обов'язки; Конституція України; цінність; поняття обов'язку; наука конституційного права; правова необхідність; механізм забезпечення виконання; обов'язок захищати Вітчизну, незалежність та територіальну цілісність України; Конституційний Суд України; рішення Конституційного Суду України