До питання хронології Рідківецького археологічного комплексу у Верхньому Попрутті - Калініченко, Віталій; Пивоваров, Сергій (Львів: Простір-М, 2022)
Статтю присвячено аналізу археологічних матеріалів, виявлених під час дослідження Рідківецького археологічного комплексу VIII–X ст. на Буковині. Ця пам’ятка характеризується своєрідністю, різноманітністю та нестандартністю культури Раннього Середньовіччя на теренах Пруто-Дністровського межиріччя. Проаналізовано різні категорії знахідок, які є хронологічними маркерами та дозволяють більш точно датувати період існування Рідківецького поселення. Разом із тим ці маркери (знаряддя праці, предмети озброєння, побутові речі та прикраси) дозволяють провести датування інших слов’янських поселень у Карпато-Балканському регіоні. Особливе значення серед них належить прикрасам: лунницям, скроневим кільцям, деталям поясної гарнітури, персням, медальйонам-підвіскам тощо. Вивчення Рідківецького археологічного комплексу планується продовжити, що дозволить відповісти на низку питань відносно соціально–політичного та культурного розвитку населення регіону у VIII–X ст. The article is devoted to the analysis of archeological materials discovered during the research of the Ridkivtsi archeological complex of the 8th – 10th centuries in Bukovyna. This settlement impresses with the originality, diversity, and non–standard culture of the Early Middle Ages in the Prut–Dniester interfluve, unlike other settlements of this period in the region. Different categories of findings, which are chronological markers and enable more accurate dating of the period of existence of the Ridkivtsi settlement, are characterized. In addition, the analyzed chronological markers enable dating of adjacent Slavic settlements in the Carpathian–Balkan region. These include tools, weapons, household items, and jewelry. Of particular importance is the last category of findings, which includes lunulas, temple rings, details of the belt set, rings, medallions, pendants, etc. The study of the Ridkivtsi archaeological complex is planned to continue in the future, which will answer a number of questions regarding the socio–political and cultural development of the population of the region in the 8th – 10th centuries.
On chronology of Ridkivtsi archeological complex in the Upper Prut
Keywords: Буковина; Рідківецький археологічний комплекс; хронологічні маркери; матеріальна культура; прикраси; археологічні дослідження; озброєння; предмети озброєння; середньовіччя