Капітал підприємства та фактори яку визначають його структуру. - Харабара, Віолетта; Грешко, Роман Ігорович (My University, 2024)
У статті розглянуто теоретичні основи структури капіталу, управління ним та оптимізацію структури капіталу. Умови глобальної ринкової економіки безпосередньо впливають на діяльність компаній, залежно від обсягу та структури їх фінансового капіталу. Визначена структура капіталу та основні його складники. Структура капіталу корпорації визначає рівень найважливіших фінансових показників її діяльності. Вказано конкретні чинники, що наразі впливають на структуру капіталу вітчизняних підприємств у розрізі зовнішніх і внутрішніх, виробничих, економічних і організаційних. Враховуючи мінливі умови господарювання, вітчизняним підприємствам необхідно особливу увагу звернути на внутрішні чинники, оскільки вплив на зовнішні фактори та законодавчі обмеження щодо формування фінансових ресурсів підприємств України з боку підприємств є обмеженим. Основними факторами, на які має вплив підприємство, та які суттєво впливають на співвідношення між різними джерелами формування фінансових ресурсів, є: дивідендна політика, менталітет власників і керівників, використання виробничих потужностей, рівень прогнозування та здатність швидко реагувати на зовнішні загрози та виклики. Вітчизняним підприємствам слід формувати структуру капіталу залежно від виду економічної діяльності, організаційно правової форми та мінливих умов економіки України, постійно відслідковуючи зміни даних факторів і вносячи корективи в процесі здійснення діяльності. Вартість та рівень фінансового ризику залежать від обраної структури капіталу. Варто знаходити компроміс між прибутковістю та ризиковістю, обираючи оптимальне співвідношення між власним і позиковим капіталом, оперативно реагуючи на наявні виклики сьогодення. Ефективна зміна структури капіталу сприяє збільшенню віддачі на власний капітал, що виражається в перевищенні рентабельності власного капіталу над рентабельністю сукупних активів. Тому оптимізація структури капіталу є однією з найважливіших задач управління капіталом корпорації та фінансовими ризиками, а вдосконалення методики формування оптимальної структури є актуальним питанням. Актуальність досліджень досягнення оптимальної фінансової структури капіталу визначається тим, що структура капіталу розглядається як один з найважливіших і найскладніших етапів фінансового аналізу, і оптимізація потребує індивідуального підходу для кожної компанії. У процесі формування капіталу корпорації необхідно ефективно використовувати його шляхом збільшення оборотності власного капіталу та підвищення його рентабельності. Досягнення раціональної структури капіталу можливе за допомогою методів оптимізації, таких як фінансовий леверидж та середньозважена оцінка вартості капіталу
Keywords: структура капіталу; оптимізація; ентабельність; власний капітал; позиковий капітал; фінансовий стан; управління капіталом