“Особливості проявів рольової віктимності у юнацькому віці”. - Кузь, Оксана Романівна (My University, 2023)
Феномен жертви здавна привертав до себе увагу багатьох дослідників. Особливий інтерес викликають ті особистості, котрі «притягують» до себе лихо і неодноразово стають жертвою навіть в тих випадках, коли можна було уникнути небезпеки, або ж ті, котрі позиціонують себе як жертву. В такому разі мова йтиме про віктимність – основне поняття відносно молодої науки віктимології, навколо якої розгортаються численні дискусії щодо її самостійності та спрямованості. Складні умови навколишнього середовища, численні кризи та загострення суспільно-політичної ситуації в Україні зумовлюють підвищення рівня небезпеки та вразливості людей. Проте не лише соціальні аспекти життя впливають на формування віктимності індивіда, а ще й його особистісні особливості та глибинні процеси функціонування психіки, які повинна вивчати віктимологія для того, аби впроваджувати відповідні профілактичні та психокорекційні заходи. В епоху нестабільності, глобальних змін і проблем все більше людей страждають від почуття безпорадності і немічності, а тому обирають роль «жертви», оскільки неспроможні знайти конструктивні форми реагування, коли натрапляють на труднощі. Проблема таких «жертв» наразі є малодослідженою і потребує подальшого вивчення, оскільки тривалий час дослідницький інтерес був зосереджений виключно навколо жертв злочинних діянь чи екстремальних ситуацій. Проблема віктимності особистості зосередила навколо себе багатьох зарубіжних (Г. Клейнфелер, Г. фон Гентінг, Я. Міядзава, Г.Й. Шнайдер, К. Вілсон, Б. Мендельсон, Г.Ф. Елленбергер, М. Селігман, В.І. Полубінський, Д.В. Рівман, Л.В. Франк, С.Ю. Плотнікова, М.А. Одінцова, О.О. Андроннікова, І.Г. Малкіна-Пих, О.А. Клачкова, Е.В. Руденський, П.С. Герасимова) та вітчизняних (М.А. Скок, О.М. Джужа, В.Є. Христенко, С.О. Гарькавець, В.О. Туляков, І.Г. Скурту, В.В. Папуша, О.Ю. Дроздов, Т.М. Вакуліч) дослідників. Переважна більшість згаданих дослідників пропонувала тлумачення віктимності, спираючись на вчення в області кримінології. Розробкою проблеми психологічної «жертви» по сьогоднішній день займаються російські вчені О.О. Андроннікова та М.А. Одінцова. Українські науковці зосереджені на дослідженнях віктимності в рамках кримінальної віктимології, а проблема психологічної «жертви» в Україні наразі не розроблена. Усе вищесказане нами і обгрунтовує актуальність обраної теми дослідження. Об’єктом курсової роботи є віктимність особистості. Предмет аналізу даного дослідження – психологічні особливості віктимності особистості як складного динамічного утворення. Мета курсової роботи – теоретично та емпірично дослідити феномен віктимності та її взаємозв’язок з іншими особистісними характеристиками.
Keywords: віктимність; рольова віктимність; юнацький вік; феномен "жертви"; особистісна адаптація