Педагогіка Фрідріха Фребеля і становлення дошкільної освіти на західноукраїнських землях (1839-1918) - Танявська, Ярина (Universitatea „Ştefan cel Mare”, 2023)
Дослідження присвячене питанням впливу педагогіки Фрідріха Фребеля на зародження і розвиток системи дошкільних закладів у Західній Україні наприкінці 30-х років ХІХ – початку ХХ століття. З’ясовано місце і роль у цьому процесі графині Сузанни Ожаровської і старшого військового комісара Галичини Себастьяна-Віллібальда Шісслера, завдяки яким були організовані перші дошкільні заклади в селі Сороки (нині Сороки-Львівські, 1839) і місті Львові (1840-1841). Здійснено порівняльний аналіз змісту, форм і методів навчально-виховної роботи в перших галицьких дошкільних закладах і в дитячому садку Фрідріха Фребеля, заснованому 1840 р. в Бланкенбурзі (Тюрінгія), виявлено спільні і відмінні підходи до організації освітнього процесу і реалізації методично-дидактичних завдань. Відзначено внесок у становлення дошкільної освіти на західноукраїнських землях теоретиків та практиків дошкільної освіти Леопольда Хімані, Яна-Властіміра Свободи, Альберта Фішера, Марії Молнар. Виокремлено і обґрунтовано основні етапи розвитку дошкільного виховання на західноукраїнських землях (Галичині, Буковині і Закарпатті), досліджено характерні риси розвитку і особливості структури дошкільної мережі, організаційні і теоретико-практичні засади навчально-виховного процесу і професійної підготовки вихователів. Охарактеризовані регіональні форми застосування фребелівської педагогіки дошкільного садка, яка мала абсолютно домінуючий влив у Галичині і Буковині, і значною мірою допоміжний – на Закарпатті.
Keywords: дошкільний заклад, дитячий садок, охоронка, фребелівська школа, фребелівки, навчально-виховний процес