Технологія формування ціннісного ставлення до здоровя у фізичному виховання учнівської молоді - Осадець, Микола; Байдюк, Микола Юрійович; Ячнюк, Максим Юрійович (Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, 2021)
Педагогічна технологія формування здорового способу життя заснована на закономірностях розвитку суб’єктивного ставлення до здоровʼя та фізичної культури і спорту, знанні провідних компонентів і типів відносин, характерних для кожного етапу вікового розвитку, спрямована на створення ціннісно-орієнтаційного простору шляхом інтеграції різних форм основної та додаткової освіти спортивно-оздоровчої та фізкультурно-оздоровчої спрямованості та представляє собою особистісно-орієнтований педагогічний процес, який реалізується з урахуванням індивідуальних характеристик ставлення до здоровʼя. Мета технології - формування ціннісного ставлення до здоровʼя та здорового способу життя, а завдання, пов’язані з розвитком основних його компонентів, вирішуються при дотриманні принципів оздоровчої спрямованості, всебічного розвитку особистості, самоактуалізації, індивідуалізації, суб’єктивності, свободи вибору, творчості та успіху, довіри і підтримки, з використанням методів діалогу, діагностики і самодіагностики, педагогічної підтримки, створення ситуації вибору і успіху, ігрових і рефлексивних методів і прийомів.
Keywords: Технологія; Здоровʼя; Фізичне виховання