Психолого-педагогічні особливості становлення особистості тренера з легкої атлетики - Барбюк, Назарій Валерійович (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі здійснено дослідження психолого-педагогічних особливостей становлення особистості тренера з легкої атлетики. Виявлена схильність тренерів до професійного вигорання (емоційне виснаження, деперсоналізація) та дефіцит навичок саморегуляції підтвердили нагальну потребу в розробці ефективних профілактичних та розвивальних програм. Проаналізовано та уточнено структуру психолого-педагогічної компетентності тренера, визначивши емоційний інтелект (ЕІ) та гнучке лідерство як її стрижневі елементи. Експериментально доведена ефективність розробленої програми – зафіксовано статистично значуще підвищення загального балу ЕІ, значне зростання комунікативних навичок та суттєве зниження показників емоційного виснаження та деперсоналізації.
Keywords: тренер, емоційний інтелект, комунікативна компетентність, гнучке лідерство, професійне вигорання, саморегуляція, стресостійкість, легка атлетика.