Панько А.Р. Політично-економічний розвиток Ассирійської імперії (900 - 600 рр. до н.е.) - Панько, Аліна Русланівна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У роботі досліджується внутрішня та зовнішня політика Ассирійської імперії, яка стала однією з наймогутніших держав того часу. У першому розділі розглядається організація внутрішньої системи управління імперією. Роль бюрократичного апарату та система формування провінцій. Друга частина роботи присвячена зовнішній політиці Ассирії, зокрема її військовій кампанії і дипломатичній стратегії. Аналізуються три основні етапи ассирійської експансії: від відновлення втрачених територій до активної військової експансії та завоювання сусідніх країн. Дипломатія стала важливим інструментом у підтримці та зміцненні статусу Ассирії на міжнародній арені. В третьому розділі розглянутий економічний розвиток Ассирійської імперії, який був тісно інтегрований з її військовою політикою. Завоювання нових територій не тільки розширило межі держави, але й призвело до дефіциту ресурсів, необхідних для подальшого економічного зростання. Контроль над торговими шляхами, дозволив Ассирії домінувати на міжнародній арені. Створення торгових колоній на завойованих територіях сприяло інтеграції імперії в економічну систему прилеглих територій і зміцненню її економічної могутності. Внутрішній економічний розвиток Ассирії був забезпечений розвитком сільського господарства та ремесл. Слід зазначити, що внутрішня політика Ассирії була спрямована на забезпечення стабільності, централізації влади та підтримки збройних сил, тоді як зовнішня політика була спрямована на зміцнення імперії шляхом постійного розширення територій, дипломатії та військових дій. Таким чином, можна сказати, що Ассирія досягла великих успіхів завдяки ефективному поєднанню жорсткої внутрішньої політики, економічного розвитку та активної зовнішньої експансії.
Panko A.R. Political and economic development of the Assyrian Empire (900 - 600 BC)
Keywords: Ассирійська імперія; економічний розвиток Ассирії; військові завоювання; торгівля; сільське господарство; внутрішня політика; дипломатичні відносини