АДАПТИВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЦІАНОБАКТЕРІЙ РОДУ NOSTOC ДО ЗАБРУДНЕНЬ БІСФЕНОЛОМ А ВОДНИХ ЕКОСИСТЕМ - Сохацька, Христина Юріївна (My University, 2025)
У роботі проведено дослідження впливу бісфенолу А на культури ціанобактерій Nostoc linckia i Nostoc commune. Змоделювали умови забруднення та проаналізували потенціал цих мікроорганізмів до біодеградації бісфенолу А. Дослідили та порівняли зміни ростової активності, біохімічний склад та ферментативну активність представників роду Nostoc. Встановлено, що N. commune та N. linckia здатні адаптуватися до присутності бісфенолу А. Наявність полютанту може провокувати «цвітіння» водойм.
Keywords: Nostoc linckia; Nostoc commune; бісфенол А; активність антиоксидантних ферментів; біохімічний склад біомаси; ростова активність