Теоретичні положення щодо обґрунтування сутності поняття «податкова система» - Абрамова, Алла Сергіївна (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті розглянуто особливості функціонування податкової системи як складової фі нансової системи. Визначено її роль у макроекономічному регулюванні та поведінки її учасників, особливо у період фінансової нестабільності. Досліджено сферу наукових поглядів та підходів стосовно трактування сутності поняття «податкова система». На основі аналізу виділено вза ємозалежність функцій та принципів податкової системи. Акцентовано увагу на дослідженні податкової системи через призму податкового та бюджетного права. Виділено концептуальні складові податкової системи. Заявлено про комплекс факторів економічного, соціального, полі тичного та іншого впливу на її розвиток. Обґрунтовано універсальну добірку проблемних питань функціонування податкової системи кожної держави світу та ключові тренди розвитку.
Keywords: податки і збори; податкова система; платники податків; держава, бю джет; закон