Вплив соціальної ситуації на стратегії поведінки особистості в конфлікті - Доскач, Світлана Сильверстівна; Смолій, Софія Михайлівна (Чернівці: Чернівец. нац. ун-т, 2022)
У конфліктних ситуаціях поведінка людей відрізняється. Одні діють відкрито, не стримано, інші, ніби, спостерігають з боку, хоча й спричиняють цей конфлікт. Зазначені розбіжності у поведінці детерміновані не тільки зовнішніми обставинами, а й індивідуальними (внутрішніми) психологічними якостями. До них належать: потреби, мотиви, установки, прагнення, переконання тощо.
Виміри особистісних трансформацій: матеріали V Всеукраїнського науково-практичного семінару Т. М. Титаренко (голов. ред.)
У статті розкриваються особливості поведінки людей у конфлікті. Визначено розуміння поведінки людини у конфлікті, необхідно проаналізувати саму соціальну ситуацію, у якій він виник. «Соціальний» конфлікт належить до конфлікту, у якому сторонами є сукупність індивідів, таких як групи, організації, спільноти та натовпи, а не окремі особи, як у рольовому конфлікті. Cоціальний конфлікт у загальному трактується як взаємодія, у якій засоби, обрані сторонами для досягнення своїх цілей, можуть завдати шкоди
Keywords: конфлікт, конфліктна поведінка, соціальний конфлікт, соціальна ситуація, конфліктний тип особистості