Психологічні особливості прояву булінгу трудовому колективі - Рибак, Марія Євгенівна (My University, 2023)
• Булінг – явище, що характеризується жорстоким поводженням з людьми. У наш час, на жаль, це явище набуло особливого поширення. Довгий час вона замовчувалася, про неї не прийнято було говорити. Людині важко зізнатися, що вона зазнала цькування, особливо, якщо це доросла особистість. Незважаючи на те, що явище булінгу є надзвичайно важливим і складним явищем, воно практично не згадується у вітчизняній літературі і на сьогоднішній день налічується обмаль відомостей, присвячених саме булінгу. Хоча проблема цькування у трудових колективах постійно турбує спільноту. • У той же час, на Заході, булінг є проблемою номер один, на який звертають увагу психологи, лікарі, педагоги, керівники організацій тощо. Іспанські вчені вважають, що це явище широко розповсюджене в освітньому середовищі, а у відсотковому еквіваленті – це від 17% до 21%. Ірландські експерти повідомляють, що 10% людей, хоч раз у житті зазнавали насилля від різних людей, • Перші публікації про булінг з'явилися досить давно, у 1905 році, коли опублікував свою роботу К. Дьюкс. А систематичні розвідки даної проблеми належать скандинавським дослідникам, серед яких: Д. Ольвеус, А. Пікас, Е. Роланд, П.П. Хайнеманн та ін. Серед них на сьогоднішній час залишається найавторитетнішим дослідником проблеми булінгу - Д. Ольвеус. Пізніше інтерес до неї проявився у Великій Британії. Серед британських вчених - Д.А. Лейн, Е. Мунте, В.Т. Ортон, Д.П. Таттум. В Америці почали надавати особливу увагу на початку 90-х років. • Те, що ми можемо побачити в інтернет-виданнях - це лише незначна частина того, що є насправді. Більше інформації приховуєтся самими людьми, які постраждали, бо людині не зручно розповідати про приниження і знущання над собою. • Останніми роками булінг на роботі став поширеним явищем в українських організаціях та установах. У Європі та США вже давно ведуть боротьбу з цією проблемою і вживають заходів, які могли б покращити ситуацію. Серед них є такі: проведення моніторингів, з метою виявлення булінгу у колективі, знайомлення з правилами поведінки під час спілкування у колективі, надання психологічної допомоги жертвам булінгу, проводять внутрішні тренінги, виробляють рекомендації щодо поведінки у ситуації булінгу тощо. • Ціна питання висока - люди, які могли б сприяти процвітанню компанії, йдуть через конфліктні ситуації в колективі, які створюють окремі співробітники. Насильство залишається однією з найпоширеніших форм порушення прав людини сьогодні. В останні декілька років в лексиконі українського суспільства поширилися такі поняття поняття «булінг» та «мобінг» - поняття, що позначають певні види насильства. Зокрема, вони з'явилися у нормативно-правовій сфері. Вперше термін "булінг" був використаний у 2017 році в одному із законопроєктів у зв'язку з регулюванням трудових відносин на робочому місці. У 2019 році булінг був предметом кількох законодавчих пропозицій і згадувався у відомому «трудовому» законопроєкті. У квітні 2022 року Верховна рада прийняла закон «про протидію булінгу між учасниками трудових відносин».
Keywords: булінг; мобінг; колектив; організація; організаційні конфлікти