ДОСЛІДЖЕННЯ РУСЛОВИХ ПРОЦЕСІВ НА РІЦІ РІЧЦІ (БАСЕЙН ЧОРНОГО ЧЕРЕМОШУ) - Костенюк, Людмила Володимирівна; Kosteniuk, Liudmyla (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2021)
Дана стаття присвячена проблемі дослідження руслових процесів на малих гірських річках Українських Карпат, на яких відсутні регулярні спостереження. Саме відсутність системи моніторингу на таких водних об’єктах і є основною причиною недостатнього рівня їх вивченості та представлення в літературних джерелах з руслознавства. Як відомо, руслові процеси це – явище, що ґрунтується на постійній взаємодії водних потоків (річок) та поверхні суші. І відсутність реальних можливостей оцінки гідрологічного режиму водного об’єкту через брак інформації за даними спостережень, одразу ж нівелює перспективи дослідження руслових процесів на цьому об’єкті, як єдиної активної складової системи потік-русло. Але такі передумови, хоча і є суттєвою перешкодою, не можуть зупинити справжнього руслознавця, і першим кроком для заповнення пробілів у недостатній інформації по будь якому водному об’єкту є польові дослідження для попереднього збору першочергової стартової інформації. Саме тому, автором у вересні 2021 року було проведено експедиційний виїзд на територію басейну р.Річка, з подальшим обстеженням її русла та русел двох її гідрографічних допливів річок Чорна Річка і Біла Річка, результати якого представлено в даній статті. Перед виїздом, було попередньо проведено оцінку факторів руслоформування для річок досліджуваного басейну, що базувалась на виділенні ОДд (однорідних ділянок днищ долин) як основного обмежуючого чинника на зону русло формування. Такий підхід, уже був апробований автором для басейну Верхнього Пруту. Самі ж результати польових досліджень включали опис, візуальні спостереження та промірні роботи на ключових точках, на основі яких були побудовані поперечні перерізи та проведено типізацію руслових процесів. На одній точці р.Чорна Річка, була можливість визначити гранулометричний склад донних наносів та середній діаметр, фотограмметричним методом. На основі отриманих результатів, визначено переважаючі типи русел за морфодинамічною класифікацією Р.С. Чалова, в досліджуваному басейні, це: скульптурні (в більшій мірі) русла і русла з не розвинутими алювіальними формами.
RESEARCH OF CHANNEL PROCESSES ON RICHKA RIVER (BLACK CHEREMOSH BASIN)
. In the article is devoted to the problem of studying channel processes on small mountain rivers of the Ukrainian Carpathians, where there are no regular observations. It is the lack of a monitoring system on such water bodies that is the main reason for the insufficient level of their study and presentation in literary sources on riverbed science. As is known, channel processes are a phenomenon based on the constant interaction of water flows (rivers) and the land surface. And the lack of real opportunities to assess the hydrological regime of the water body due to lack of information from observations, immediately negates the prospects for the study of channel processes at this site, as the only active component of the flow-channel system. But such preconditions, although a significant obstacle, cannot stop a true specialists in the fluvial processes, and the first step in filling in the gaps in the lack of information on any water body is field research to pre-gather the primary starting information. That is why, in September 2021, the author made an expedition to the river basin, followed by a survey of its course and the channels of its two hydrographic tributaries of the Chorna Richka and Bila Richka, the results of which are presented in this article. Before leaving, a preliminary assessment of the factors of channel formation for the rivers of the studied basin was carried out, which was based on the allocation of HVB (homogeneous areas of the valley bottoms) as the main limiting factor for the channel formation zone. This approach has already been tested by the author for the Upper Prut basin. The results of field research included descriptions, visual observations and measurement work at key points, on the basis of which cross-sections were constructed and channel processes were typified. At one point of the Chorna Richka river, it was possible to determine the particle size distribution of sediments and the average diameter by photogrammetric method. Based on the obtained results, the predominant types of channels according to the morphodynamic classification of R.S. Chalov, in the studied river basin, are: sculptural (to a greater extent) channels and channels with undeveloped alluvial forms.
Keywords: руслові процеси, морфодинамічна класифікація, типи русел, малі гірські річки, поперечний переріз; channel processes, morphodynamic classification, channel types, small mountain rivers, transverse profile