Самостійність та взаємопов’язаність економічних категорій «конкурентоспроможність регіону» та «привабливість регіону» - Гавриш, Ірина Іванівна (Економічний форум, 2017)
В статті розглядаються питання визначення економічних категорій «конкурентоспроможність регіону» та «привабливість регіону», обґрунтування їх самостійності та взаємопов’язаності. Узагальнені окремі підходи до визначення економічних категорій «привабливість», «конкурентоспроможність» стосовно території, регіону, зроблено висновок про тісний зв'язок цих двох економічних категорій та явищ, про їх різницю та подібність. На основі аналізу наукових праць сформовані авторські визначення економічних категорій «конкурентоспроможність регіону» та «привабливість регіону», узагальнені аргументи їх понятійної самостійності та взаємопов’язаності. Зроблено висновок, що терміни «привабливість регіону» та «конкурентоспроможність регіону» необхідно розмежувати, але ні в якому разі не протиставляти один одному. Обгрнутовано, що це самостійні категорії, які мають різну цільову орієнтацію, кінцеву мету використання і, як наслідок, набір жорстких та м’яких чинників, стандартів, методик, механізмів формування базових та додаткових характеристик (критеріїв), необхідних для їх всебічної оцінки відносно об’єкта застосування.
Самостійність та взаємопов’язаність економічних категорій «конкурентоспроможність регіону» та «привабливість регіону»
Keywords: привабливість, конкурентоспроможність, регіон, конкурентоспроможність регіону, привабливість регіону, потенціал регіону, партнерство, взаємодія.