Територіальне планування розвитку освітньої сфери Ставчанської територіальної громади - Боднарик, Вікторія Василівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У дослідженні проведено детальний просторовий аналіз існуючої мережі закладів освіти, вивчено рівень забезпечення населення доступними й сучасними освітніми послугами, визначено особливості функціонування навчальних установ у межах громади. Звернуто увагу на природно-географічні чинники, демографічні процеси, економічні особливості, а також інфраструктурне забезпечення, як ключові фактори формування просторової організації освіти в умовах децентралізації. Запропоновано конкретні рекомендації щодо оптимізації просторового планування освітньої сфери, спрямовані на забезпечення рівності доступу дітей до якісних освітніх послуг, раціональне використання ресурсів, формування сприятливого мікроклімату для навчальної й позашкільної діяльності, активізації взаємодії закладів освіти, місцевого самоврядування, бізнесу та громади.
Territorial planning of the development of the educational sphere of the Stavchany territorial community
Keywords: освітня сфера; освітня мережа; децентралізація; територіальна громада; Чернівецька область