Практика відновлення при шийному остеохондрозі із корінцевим синдромом - Kozik, Nataliia Mykolaiivna; Makohonchuk, Iryna Oleksandrivna (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, 2021)
Стаття присвячена вивченню ефективності комплексу реабілітації при шийному остеохондрозі з корінцевим синдромом в амбулаторних умовах. В експерименті використання запропонованого поєднання засобів фізичної реабілітації показало ефективність програми. Пацієнти відзначили зменшення болю, збільшення амплітуди рухів і сили м’язів шиї та верхніх кінцівок, покращення емоційного та фізичного стану, вегетативних функцій. Дещо нижчі результати спостерігались у тих, хто не дотримувався рекомендацій фізичного терапевта. Комплекс відновлення може використовуватись на поліклінічному етапі відновлення у медичних закладах із обмеженими технічними можливостями.
Keywords: шийний остеохондроз, відновлення, фізична терапія, корінцевий синдром, поліклінічний етап реабілітації