РЕАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПЦІЇ ПОВЕДІНКОВИХ ФІНАНСІВ У ДОСЛІДЖЕННЯХ ТРАНСФОРМАЦІЙ СФЕРИ ПУБЛІЧНИХ ФІНАНСІВ - Нікіфоров, Петро (My University, 2021)
Аналізуються теоретичні засади науки публічних фінансів, з наголосом на їх концептуалізацію в дискурсі теорії поведінкової економіки та біхевіористичних фінансів. Зазначено, що у вітчизняній науці з проблематики публічних фінансів домінує аналіз формально-інституціональних трансформацій фіскальної сфери, а пануюча антропоцентрична парадигма більшу увагу приділяє розвитку теоретичних ідей, особливо міждисциплінарних зв’язків фінансового знання.Наголошено, що сучасна концепція біхевіористичних фінансів аналізує поведінкові упередження суб’єктів прийняття фінансових рішень у сфері приватних фінансів, а в статті доводиться, що і у сфері публічних фінансів діють теоретичні підходи біхевіористичних фінансів, а ця наука зобов’язана вводити в аналіз сучасних трансформацій у сфері публічних фінансів теоретичні надбання поведінкових фінансів.
Keywords: публічні фінанси; поведінкова економіка; біхевіористичні фінанси; філософія екзистенціолізму; суб’єктивістська теорія вартості; парадигма теорії публічних фінансів; ірраціональна поведінка; антропоцентризм; поведінкові упередження